Bergbeklimmen is een gevarieerde sport waarin je jezelf kunt blijven uitdagen en waarbij je nooit bent uitgeleerd. Het is dan ook een sport die je niet 1,2,3 onder de knie hebt. Wil je gaan bergbeklimmen, dan zijn een goede voorbereiding en veiligheid twee belangrijke aspecten om rekening mee te houden. Wat is belangrijk om te weten? Met deze 8 tips voor bergbeklimmen voor beginners maak je alvast een goede start!

1 Een goede conditie en voldoende training

Bergbeklimmen is een pittige activiteit. Een goede basisconditie is dan ook een absolute must voor je gaat beginnen met bergbeklimmen. Train voldoende op klimwanden voor je basics en kies de lichtere (lagere, minder steile) bergen voor je eerste klimtochten. Er zijn ook diverse klimcursussen bij klimcentra en ook in het buitenland in de bergen kun je cursussen volgen voor beginners.

2 Overschat jezelf niet

Ga niet experimenteren met routes die niet bij je niveau passen. Tijd voor een volgende stap, doe dit altijd onder begeleiding of eerst in de klimhal. Bij het klimmen is het belangrijk om je krachten en je energie goed te verdelen en je tempo aan te passen aan je conditieniveau.

3 Bereid je goed voor

Als je thuis hebt uitgezocht waar je heen gaat en routes hebt uitgestippeld, is het altijd verstandig om ook ter plaatse nog even je licht op te steken bij Tourist Info en autoriteiten. Zo weet je zeker dat je de actuele situatie (onder meer het weer) in kaart te hebt.

4 Zorg dat je techniek op peil is

Veilig klimmen houdt in dat je goed kunt zekeren, dit moet je dan ook regelmatig oefenen. Als je met een klimpartner klimt, spreek dingen dan met elkaar door en train voor je vertrek nog samen. Met een partner klimmen heeft als voordeel dat je elkaar nog op dingen kunt wijzen.

5 Neem tijd om te acclimatiseren

Goed acclimatiseren is belangrijk. Geef jezelf tijd om te wennen aan temperatuur en hoogte. Dit houdt in dat je in je klimplanning rekening moet houden met de tijd die je nodig hebt om je lichaam te laten wennen.
6 Wees voorbereid op weersveranderingen
Op grotere hoogten kan het weer zich grillig gaan gedragen. Zorg dat je op de diverse weertypen bent voorbereid en houd hiermee rekening in je bepakking.

7 Eet en drink voldoende

Dit geldt voor alle sporters, dus ook voor bergbeklimmers: regelmatig drinken en voedzaam eten. Klimmen is natuurlijk niet handig met zware verpakkingen. Daar zijn onder meer energierepen handig voor.

8 Zorg voor een complete en veilige uitrusting

Zorg dat je uitrusting en bepakking alles bevat voor een veilige tocht. Denk aan zaklamp, telefoon, kompas en zonnebescherming, EHBO-artikelen. En draag professionele kleding en schoenen.