Klimmen is als sport inmiddels behoorlijk populair. Niet zo vreemd, want klimmen is een veelzijdige, sportieve en uitdagende bezigheid. In bomen klimmen is misschien iets wat je eerder aan vroeger doet denken en iets wat je als kind graag deed. En niet zo zeer iets waar je nu direct aan denkt bij actief bezig zijn … Dan is er leuk nieuws voor je: je kunt het ook nu nog lekker gaan doen! Sterker nog, het is een nieuwe en superleuke variant binnen de klimsport. Met de juiste boom klim uitrusting bedwing je de hoogste en dikste bomen. Meer weten? Lees dan snel verder!

Juiste techniek en juiste uitrusting

Boomklimmen is een verticale sport waarbij je al snel flinke hoogtes kunt bereiken. Ga je hoger dan drie meter, dan moet je zekeren. Zonder klimervaring is het niet verstandig om zo maar hoge bomen in te klimmen. Volg eerst een (groeps)training waar je de juiste begeleiding krijgt en meer komt te weten over klimtechnieken, zekeren, veiligheid en de juiste boom klim uitrusting.

Ook als je al klimervaring hebt op een klimwand, kan een introductie geen kwaad. Je hebt te maken met een heel andere ondergrond en ook je beweegruimte en het materiaal wijken af van klimmen op klimwanden. Maar het helpt natuurlijk altijd als je al gewend bent om op hoogte handelingen uit te voeren.

Veilig klimmen met respect voor de natuur

Boomklimmen doe je in de vrije natuur. Je kunt verticaal maar ook zijwaarts klimmen in bomen. Het begin is vrij simpel: kies een goede boom. Je kunt het zo uitdagend maken als je zelf wilt, door een makkelijke of een moeilijkere (hoge, dunne of juist dikke) boom te kiezen. Voor het sportief klimmen in bomen en om klimroutes in de boom uit te zetten gebruik je een boom klim uitrusting. Je kunt de boomklimgrepen eenvoudig monteren. Je bevestigt ze gemakkelijk aan de boom, zonder de boom te beschadigen. Want bij boomklimmen staat veiligheid voorop, maar ook respect voor de natuur!

Basis uitrusting boom klimmen

Een basis uitrusting voor boomklimmen (tot vijf meter) bevat de volgende onderdelen:
20 monkeys, twintig eenvoudige grepen, 20 inbusschroeven, 2 ratelspanners, 8 spanners, 1 karabiner en 1 inbussleutel. De grepen zijn verkrijgbaar in verschillende moeilijkheidsniveaus. Uiteraard draag je veiligheidshalve een helm, een tuigje en zekering bij de bomen hoger dan drie meter en zorg je voor handschoenen en schoeisel met een goede grip.