Eten met veel proteïne, is dat goed? En waar is dat dan goed voor? Proteïne hebben we allemaal nodig voor verschillende processen die zich dag in dag uit afspelen in ons lichaam. Voor de duidelijkheid: proteïne is een synoniem voor eiwit. Bij een normaal en gezond voedingspatroon dat uit alle onderdelen van de Schijf van Vijf bestaat, krijg je voldoende van deze bouwstof binnen. Heb je extra proteïne nodig, omdat je bovengemiddeld of intensief sport, dan kun je kiezen voor proteïnesupplementen of voor eten met veel proteïne. Check daarvoor het lijstje onderaan dit artikel.

Waar is proteïne goed voor?

Voor sporters is eten met veel proteïne vooral belangrijk voor voeding, opbouw en herstel van spieren. Proteïne helpt bij herstel en kan je ook helpen je sportieve prestaties te verbeteren. Als je eiwitrijk eet, heb je over het algemeen ook minder last van spierpijn! Verder speelt proteïne een rol bij:

  • de productie van enzymen
  • uitbreiding van weefsel en verversing van cellen
  • zuurstofverspreiding in het lichaam
  • ruststofwisseling

Hoeveel proteïne nodig?

De hoeveelheid proteïne die je nodig hebt, hangt met een aantal dingen samen. Je proteïnebehoefte is afhankelijk van je standaard voedingspatroon, je leefstijl en gezondheid algemeen, leeftijd en de mate waarin je sport. Vrouwen die in verwachting zijn, mensen die bovengemiddeld tot intensief sporten, topsporters en jonge kinderen hebben meer eiwitten nodig.

Plantaardige en dierlijke proteïne

Eten met veel proteïne komt ongetwijfeld wel al in je eetpatroon voor. Je kunt nog een onderscheid maken tussen plantaardige en dierlijke proteïne. De plantaardige soort zit onder meer in noten, brood, andere graanproducten en peulvruchten. Dierlijke proteïne zit in vis, vlees en zuivel (melk, eieren, kwark en kaas).

Meer proteïne binnen krijgen

Als eiwit nodig hebt voor je (sport)dieet, kun je, naast proteïnesupplementen zoals whey, je proteïne-inname prima verhogen met voedingsmiddelen. Simpelweg door er meer van te nemen, of te kiezen voor de voedingswaren met de meeste proteïne. Voedingswaren met veel proteïne van nature zijn er genoeg. Dus eten met veel proteïne kan naast gezond ook lekker en gevarieerd zijn. Om het je wat gemakkelijker te maken hebben we eten met veel proteïne (20 gram of meer per 100 gram product) voor je op een rijtje gezet:

Eten met veel proteïne (dierlijk):

  • amandelen
  • ansjovis
  • biefstuk
  • kaas
  • kipfilet
  • kwark
  • melk
  • mozzarella
  • paling
  • pindakaas
  • pistachenoten
  • rundergehakt
  • tonijn
  • yoghurt
  • zalm

Proteïnerijke groenten en vegetarische producten:

  • broccoli
  • bruine bonen
  • champignons
  • kikkererwten
  • quinoa
  • sojabonen
  • taugé
  • tuinbonen
  • witte bonen

Het is wel belangrijk om te weten dat de producten uit het lijstje met plantaardige proteïne op zich niet voldoende aminozuren bevatten. Dus niet alle eten met veel proteïne heeft voldoende overige voedingsstoffen bij zich. Combineer in die gevallen met andere voedingsmiddelen met proteïne. Heb je daar hulp bij nodig dan kan je het Okinawa dieet volgen.