Sporten is goed, sporten is lekker, sporten is leuk! Maar als je verkeerde fitnesskleding draagt, kun je van een koude (klamme) kermis thuiskomen. En met foute fitnesskleding bedoelen we niet dat je kleding van een paar seizoenen geleden niet meer zou kunnen aantrekken. Maar echte no-no’s als het gaat om materiaal, pasvorm en draagcomfort. Natuurlijk geven we een goed alternatief.

Fladderen, schuren en knellen: nee!

Slechte fitnesskleding die niet past, dus of te ruim of te strak zit, kan erg hinderlijk zijn bij het sporten. Knellende of fladderende tops of broeken verstoren je focus en dat is een killer als je geconcentreerd je work-out wilt doen. Goede fitnesskleding zit als een tweede huid en voel je nauwelijks. Kijk als je kleding voor fitness uitkiest ook goed naar hoe het is gemaakt. Waar zitten naden en labels?

Bij foute fitnesskleding lopen naden op plekken waar wrijving kan ontstaan, zoals onder je armen. Dat wil je natuurlijk niet! Bij de meeste sportkleding die speciaal voor fitness ontworpen is, is hiermee natuurlijk rekening gehouden. Veel goede fitnesskleding is dan ook grotendeels naadloos. We schreven eerder ook al over het belang van goede klimschoenen

Puur katoen is een ramp voor sporters

Honderd procent katoen is een heerlijke stof, maar een ramp om in te sporten. Vooral als je veel zweet, is katoen echt een verkeerde keus. Katoen neemt heel goed vocht op, maar voert het niet af. Gevolg: klamme of natte sportkleding die zwaar en koud op je lijf ligt. De ‘niet doen katoen’ regel geldt ook voor je sportsokken.
Draag goed ademende fitnesskleding. Speciale fitnesskleding is gemaakt van materialen (polyester weefsels of mengingen, met speciale eigenschappen) die vocht afvoeren en snel drogen.

Fitness en fleece: foute combinatie

Fleece is lekker warm, daar is geen speld tussen te krijgen. Maar het nadeel is dat de warmte geen kan op kan. Fleece isoleert uitstekend, maar de warmte kan nergens heen. Dus als je veel zweet is fleece echt een afrader bij fitness. Als je buiten gaat hardlopen is een dun windjack of een jack of longsleeve van ademend materiaal een veel betere keus.