Waar moet je op letten als je kinderen klimmen willen leren? Bij klimmen is veiligheid meer dan bij de traditionelere sporten ontzettend belangrijk. Het is een avontuurlijke sport, maar niet geheel ongevaarlijk. Klimmen zit in de natuur van kinderen, maar wanneer kun je kinderen zelfstandig laten klimmen op de klimwand? Een goede oplossing is je kinderen klimles in een klimhal te laten nemen. Daar leren ze (en jij zelf eventueel ook) de veiligheidsnormen en vaardigheden. Ze kunnen tijdens een les of event onder begeleiding en samen met andere kinderen klimmen.

Leeftijdsgrenzen bij klimmen voor kinderen

Om te beginnen kun je de leeftijd van je kind als uitgangspunt nemen. De Nederlandse klimbond, de NKBV hanteert de volgende leeftijdsgrenzen:
Tot 8 jaar kunnen kinderen klimmen met volwassen begeleiding.
Vanaf 8 jaar kunnen kinderen klimmen en leren zekeren met volwassen begeleiding.
Vanaf 14 tot 18 jaar mogen kinderen met toestemming van de ouders zelfstandig klimmen en zekeren.
Vanaf 18 jaar is geen toestemming van ouders meer nodig.

De NKBV merkt daar wel bij op dat de leeftijdsgrenzen een oriëntatie zijn. Het ene kind is immers het andere niet. Vaak wordt ook gekeken naar onder meer concentratie, skills en verantwoordelijkheidsgevoel.

Kennismaking klimmen voor kinderen

Bij veel klimcentra in het land kunnen kinderen klimmen tijdens een kennismakingsles op de klimmuur. Bij Klimhal Amsterdam kun je als volwassene met kleine groepjes (een volwassene per drie kinderen) onder begeleiding van een instructeur aan de slag. De kinderen leren tijdens de klimles veilig klimmen en de volwassenen leren hoe ze kinderen op een veilige manier kunnen zekeren. Als het goed is gegaan (dat beoordeelt de instructeur) en de kinderen vinden het leuk, kunnen ze na de kennismakingsles ‘klimmen voor kinderen’ nog een poosje verder klimmen.

Klimmen voor Kids evenementen

Bij Klimmuur Rotterdam, Haarlem, Den Haag en Amsterdam worden regelmatig ‘Klimmen voor Kids’ evenementen georganiseerd. Hier kunnen kinderen van 4 tot en met 12 jaar (onder begeleiding van een volwassene) spelenderwijs kennismaken met sportklimmen. Ook zijn er dan demonstraties. Je hoeft voor een Klimmen voor Kids evenement geen eigen materialen te hebben, die krijg je te leen van het klimcentrum.

Als je kind na een kennismaking met klimmen enthousiast is geworden en wil gaan sportklimmen, kun je hem of haar aanmelden bij een jeugdclub. Vaak zijn er meerde leeftijdscategorieën. De lessen voor sportklimmen in clubverband zijn op vaste dagen en tijden in diverse klimcentra.