Kinderen en klimmen, het kan prima samengaan met de juiste veiligheidsmaatregelen zoals een goede klimgordel voor je kind. Zodra ze groot genoeg zijn, kun je eens gaan kijken naar een klimgordel speciaal voor kinderen of een standaard heupklimgordel in kindermaten. Als je fervent klimmer bent, wil je die prachtige ervaring natuurlijk graag delen met je gezin, maar veiligheid voor alles. Zeker bij een avontuurlijke sport als de klimsport!

Welke klimgordels zijn er voor kinderen?

Er zijn meerdere soorten klimgordels geschikt voor kinderen. Je hebt heupklimgordels in kleine maten, integraalgordels speciaal voor kinderen en borstgordels.

Heupgordels voor kinderen

Standaard klimgordels voor kinderen (heupgordels) bieden door de padding voldoende veiligheid en comfort bij klimmen en klettersteigen. Een voorbeeld is de Black Diamond Wiz Kid, een heel professionele klimgordel voor kinderen. Door de gespen is de wijdte makkelijk aan te passen, waardoor deze klimgordel voor kinderen even mee kan en ook over dikke kleding goed passend is te maken. Een andere versie is de Black Diamond Kid’s Momentum, deze klimgordel voor kinderen is extra veilig omdat je je kind volledig in kunt binden.

Integrale klimgordel voor kinderen

Ga je wandelen met kinderen in de bergen, kies dan voor een integraalgordel. Deze klimgordels voor kinderen zijn voorzien van een rugzekering, waardoor kinderen minder last hebben van het touw. De Rock Empire Zuni is zo’n integrale klimgordel voor kinderen. Het kind zit in deze klimgordel ingesnoerd over de benen en de schouders. Optimaal gezekerd, maar wel met genoeg bewegingsvrijheid. Deze gordel is een ‘one size fits all’ voor kinderen tot 130 cm.

De Edelrid Kermit klimgordel voor kinderen is een borstgordel en is een optie bij wandelingen. Deze klimgordel kan afzonderlijk gebruikt worden, maar is op zich niet veilig genoeg bij het klimmen met kinderen. Combineer je deze met een heupgordel, dan heb je een heel veilige klimgordel voor je kind.

Er zijn dus uitstekende klimgordels voor kinderen. Ook zijn er ouders, dat zijn dan wel zeer ervaren klimmers, die ervoor kiezen hun kind aan de hand te houden, omdat ze liever een ‘vinger aan de pols’ houden.