Natuurlijke vitaminen en mineralen zijn bouwstoffen die oorspronkelijk in de natuur voorkomen; dus met een dierlijke of plantaardige oorsprong. Als je gezond en gevarieerd eet (veel groente en fruit), krijg je alle benodigde vitaminen en mineralen voldoende binnen. Soms is aanvulling nodig of gewenst, dan kun je prima voor supplementen kiezen. Daarbinnen is er dan nog weer de keus: natuurlijke of synthetische voedingssupplementen. Voor je een keus maakt, vertellen we je graag iets meer over deze twee opties in voedingssupplementen.

Verschil natuurlijke en synthetische vitaminen en mineralen

Het verschil tussen natuurlijk en synthetisch is niet heel ingewikkeld.
-Natuurlijke vitamines en mineralen zijn gemaakt van of bevatten gedroogde voeding of concentraten van natuurlijke producten. Bij deze variant staat meestal de oorspronkelijke bron (of bronnen) vermeld of ze hebben het predicaat ‘natuurlijk’ of 100% plantaardig.
– Synthetische supplementen zijn geproduceerd in een fabriek of laboratorium, zijn kunstmatig en bootsen de werking van natuurlijke voeding na. Op de verpakking van deze supplementen zie je meestal een aantal chemische namen staan.

N.B. Bij een gezond en gevarieerd voedingspatroon krijg je voldoende bouwstoffen binnen om goed te functioneren.

Wat is beter: natuurlijk of synthetisch?

Dat het een beter is dan het ander is niet per definitie gezegd. De werking van de meeste vitaminen is nagenoeg hetzelfde, of het nu om de natuurlijke vitaminen en mineralen of hun synthetische tegenhanger gaat. Maar bij sommige soorten vitamines bestaat een opnameverschil tussen de natuurlijke en synthetische variant. Dat is natuurlijk een belangrijke factor om mee te laten wegen als je wilt bepalen voor welke vorm van suppletie je kiest.

De synthetische vorm (pillen) van B5, B6, B12, D en foliumzuur wordt door het lichaam beter opgenomen. Voor vitamine E geldt het omgekeerde, deze vitamine wordt weer beter opgenomen als die afkomstig is uit natuurlijke bron. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat ook het gebruik van medicijnen, verstoringen in het systeem en eventueel andere (voedings)middelen effect kunnen hebben op de vitamineopname.

Wat vind jij belangrijk?

Als je een hogere dosis vitamines en mineralen nodig hebt dan je uit je voeding haalt, zijn voedingssupplementen een geschikt hulpmiddel. Of dat natuurlijke vitaminen en mineralen moeten zijn, is iets wat wij niet voor je kunnen beslissen. Voor de een is ‘natuurlijk’ een must, voor de ander is betaalbaarheid het belangrijkst. Bovendien zijn lang niet alle wisselwerkingen onderzocht en is ieder mensenlichaam anders. Factoren als stress, stofwisseling en algehele gezondheid spelen ook een rol bij de opname van vitaminen en mineralen. Ook kunnen omstandigheden van verschillende aard reden zijn voor extra behoefte. Dit las je ook al in ons artikel over voedingssupplementen.

Meer weten over vitaminen? Lees ook de artikelen over vitamine D en vitamine A supplementen