Voetklachten kunnen je flink in de weg zitten. Ook sporten wordt op zijn zachtst gezegd een uitdaging als je last hebt van je voeten. Klachten aan je voet of voeten kunnen ook verder doorwerken naar boven en leiden tot pijn in de knieën, benen of in de rug. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor je hele bewegingsapparaat. Hardlopen kan door de verhoogde druk op je voeten peesklachten rond de enkel veroorzaken. Skiërs en snowboarders kunnen door het veel wisselen van houding klachten krijgen bij de voorvoet en tenen en ook golfers kunnen hier door piekdruk op de voorvoet last van krijgen.

Gelukkig zijn er goede oplossingen voor voetklachten. En daar hoeft niet altijd de fysio, de orthopeed, medicatie of een operatie aan te pas te komen. Een paar goede steunzolen of inlegzolen kunnen vaak al veel verlichting of zelfs verbetering bieden!

Voorkomen en tijdelijke klachten verlichten

Vooral voor tijdelijke klachten zijn inlegzolen een heel goede oplossing. Ook bij mildere en de wat onschuldigere voetklachten als vermoeide voeten, pijnlijke benen of een eksteroog kan een paar inlegzolen uitkomst bieden. En zoals je weet: voorkomen is altijd beter dan genezen. Je kunt door het dragen van een paar steunzooltjes in je schoenen ook klachten voorkomen of er in elk geval voor zorgen dat deze niet erger worden.

Voetpijn komt in allerlei vormen voor

Pijnklachten aan je voeten kunnen op allerlei plaatsen in of aan je voet(en) optreden. Aan de onderkant, zijkant of bovenkant, aan de voorkant bij of op de tenen of juist bij de hiel. Er zijn dan ook verschillende inlegzolen verkrijgbaar voor diverse typen voetklachten. Veelvoorkomende voetklachten die je goed met een steunzool kunt verlichten zijn onder meer:

  • hielpijn, hielspoor
  • achillespeesblessure
  • pijn aan de bal van de voet
  • scheenbeenpijn en pijnlijke benen
  • kniepijn en lage rugpijn
  • platvoeten of doorgezakte voeten
  • overpronatie
  • hielpijn
  • hamerteen

Toch sporten met voetklachten

Als je sport belast je je voeten zwaarder dan in je dagelijkse bezigheden. De druk op de voetzool is meestal een stuk hoger en intensiever dan in je dagelijkse bezigheden. Goed schoeisel is bij sporten sowieso een eerste vereiste. Er zijn ook inlegzolen verkrijgbaar die speciaal geschikt zijn om te gebruiken in sportschoenen, zoals fitnessschoenen, hardloop- en voetbalschoenen en skischoenen. Dit zijn bij uitstek de sporten waar veel druk op de voet terechtkomt. Met inlegzolen of steunzolen wordt elk paar (sport)schoenen comfortabel, waardoor je voetklachten je niet hoeven te belemmeren bij je favoriete sport.