Boulderen – vrij vertaald: klimmen op rotsblokken – is een populaire sport aan het worden. Niet zo vreemd, want boulderen is geschikt voor een grote leeftijdsgroep en ook als je het nog nooit gedaan hebt, kun je vrijwel direct aan de slag. Aangezien je in Nederland geen rotsblokken vindt, ben je hier als je wilt boulderen aangewezen op een klimhal. Je kunt in meer plaatsen in Nederland boulderen, maar we houden het voor nu centraal. We hebben even voor je rondgekeken en gecheckt waar je in Utrecht kunt boulderen.

Voor je gaat boulderen in Utrecht …

Nog even kort: wat is boulderen? Boulderen is een klimsport, maar niet hetzelfde als klimmen. Het grote verschil tussen boulderen en klimmen is de hoogte en de vorm. Bij de locaties om te boulderen in Utrecht die we hieronder aanstippen, beklim je speciale wanden tot maximaal vierenhalve meter hoog. Zekeren, een klimpartner of een klimdiploma zijn dan ook niet nodig. Bij boulderen val of spring je af op dikke, zachte valmatten.

Zoals gezegd, boulderen kun je in Nederland indoor doen in een klimhal of klimcentrum. Voor boulderen in Utrecht kun je in en nabij Utrecht – binnenkort – terecht op een aantal locaties. We lopen ze even kort langs.

Boulderhal Sterk

Bij deze hal (de eerste boulderhal van Nederland) kun je je uitleven op een boulderwand van 600m2 met 12 circuits waarin diverse niveaus zijn opgenomen. Puur je skills trainen kan er ook; er zijn uitgebreide trainingsfaciliteiten.

Neoliet, laagdrempeling en een goed cursus aanbod

Boulderen is laagdrempeliger dan klimmen en ook voor beginners goed te doen. Je kunt met boulderen na een korte introductie bij Neoliet meteen aan de slag. Je kunt er zelfstandig ‘vrij’ boulderen, maar je kunt ook vervolgcursussen en trainingen volgen.

Klimmuur Utrecht

Deze klimmuur bestaat al sinds eind jaren negentig. De verschillende muren zijn 10 meter hoog en in totaal is er een klimoppervlak van circa 500 m2. Voor boulderen is de hoogte maximaal vier meter. Er zijn diverse boulders uitgezet; moeilijke maar ook makkelijke routes.

Boulderhal in aanbouw

Nog twee extra tips voor boulderen in of in de buurt van Utrecht. Je kunt vanaf eind dit jaar voor boulderen in Utrecht ook terecht in de Boulderhal Energiehaven. Deze hal wordt momenteel gebouwd (de geplande opening is november 2017). De ontwikkelingen zijn te volgen op Facebook. En even buiten Utrecht boulderen kan bij Kei Boulderhal in Amersfoort.