Wie gaat er mee boulderen? Reageer jij op deze vraag met: huh, boulderen wat is dat? Lees dan vooral verder! Voor je uitgelezen bent, wil je waarschijnlijk al je eerste route gaan boulderen. Ken je boulderen al; al van gehoord of al eens gedaan? Dan weet je dat deze spectaculaire vorm van klimsport een combinatie is van techniek, kracht en pienter denkwerk.

Boulderen in de klimhal

Boulder is het Engelse woord voor rotsblok en het werkwoord boulderen betekent dan ook klimmen op rotsblokken. Rotsblokken hebben we hier in Nederland niet, dus boulderen we hier in klimhallen op klimwanden waarop routes zijn uitgestippeld. Boulderen is een klimsport, maar werkt dus net even anders dan gewoon klimmen.

Verschil tussen boulderen en klimmen

Het belangrijkste verschil tussen boulderen en klimmen is dat je bij boulderen niet gezekerd bent. Je hebt bij het boulderen dan ook geen klimpartner nodig. Boulderen doe je in korte routes – boulders genaamd – en dus zonder touwen. Je klimt tot vier meter hoog en springt af op valmatten van ongeveer dertig centimeter dik.

Boulderen, hoe doe je dat?

In de klimhallen waar je kunt boulderen is keus uit heel veel routes (vaak wel honderd of meer). Kleuren geven het niveau van de diverse boulders aan. Er is per boulder aangegeven wat de start- en eindgreep is. Aan jou om te bepalen hoe je de route gaat nemen. Als je de greep die als laatste gemarkeerd is bereikt hebt, heb je de boulder ‘getopt’. In de meeste klimhallen worden routes maandelijks, – maar in sommige centra ook vaker – ‘ververst’.

Nog nooit geboulderd? Geen probleem!

Boulderen is een geschikte klimsport voor beginners. Je hebt geen speciale vaardigheden nodig, al helpt het wel als je geen hoogtevrees hebt natuurlijk. Vier meter is niet extreem spannend, maar evengoed nog best hoog. Beginners kunnen starten met een korte, eenvoudige boulder. Het is wel belangrijk dat je eerst goed leert af te vallen of af te springen.

Goed voor je lichaam en je brein

De uitdaging bij boulderen zit ook in het uitstippelen van de route die je kiest. De routes naar boven uitkienen vraagt enig logisch inzicht, maar ook fysiek word je uitgedaagd bij het klimmen van een boulder. Boulderen is puzzelen met je lichaam. Wie vaak genoeg bouldert wordt er gespierd, sterk en lenig van. En een fijne bijkomstigheid: met de benodigde hersengymnastiek houd je je brein ook lekker fit!