Klinkt goed, maar wat is bootcamp nou eigenlijk? De oorsprong van bootcamp ligt in het Amerikaanse leger. Je kunt bij bootcamps rekenen op een pittige fitnesstraining in de buitenlucht. Zonder fitnessapparaten, maar wel met intensieve work-outs en uitdagende oefeningen. Bootcamp is echt in opkomst, je ziet steeds vaker groepjes mensen in parken, op stationstrappen of op het strand zich in teamverband flink in het zweet werken. Er zijn mensen die het verslavend noemen …

Hoe ziet een bootcamp training eruit?

Een bootcamp is niet overal exact gelijk, maar een basis bootcamp-uurtje ziet er ongeveer zo uit: je begint met dynamische rek- en strekoefeningen en een of meerdere kilometers hardlopen. Als het goed is ben je dan lekker opgewarmd en is het tijd voor intervaltraining met onder meer gewichtheffen, opdrukken, planking, crossfit en sit-ups. Een bootcamp-sessie eindigt met een cooling-down en soms wat yoga-oefeningen.

Kan iedereen bootcamp doen?

Het mooie van een bootcamp training is dat iedereen het kan doen. Het is geschikt voor alle leeftijden en alle niveaus; er zijn groepen voor beginners en gevorderden. En gaandeweg ga, kun en wil je de lat steeds hoger leggen!

Kracht en conditie komen aan bod bij bootcamp

Bootcamp trainingen doe je onder begeleiding van een professionele instructeur. In een uurtje tijd ga je met je groep aan de slag met zowel krachtoefeningen als onderdelen voor je conditie. Met als doel die twee elementen flink uit te dagen en te verbeteren. Je kunt het zo zwaar maken als je zelf wilt, door je tempo en intensiteit te verhogen of te verlagen.

Bij een bootcamp trek je elkaar erdoorheen

Je zult merken dat trainen in de buitenlucht echt een heel andere ervaring is dan trainen in de sportschool. Je eigen lichaam en wat de natuur voorhanden heeft zijn de middelen waar je mee werkt. Temperatuur, weersomstandigheden en ook luchtvochtigheid zijn elementen die meespelen en tegelijkertijd een fikse uitdaging kunnen zijn. Met elkaar trainen geeft ook extra motivatie. Bij bootcamp sleep je elkaar erdoorheen en je gaat vaak net een stukje verder dan wanneer je in je eentje sport.